Retro koupelna přízemí

Retro koupelna přízemí

I do malé koupelny lze dostat vše, co je potřeba!

Do spodní koupelny o rozměrech 2,4 x 1,8 m jsme potřebovali umístit toaletu, sprchový kout, střední umyvadlo a ponechat volné okno pro přístup denního světla. Kupovaná vanička, pojezdové dvířka ani sklo (kvůli tvrdé vodě - stopy na skle) nás neoslovily. Zvolili jsme  sprchový kout s obklady v kombinaci anglického "metro" stylu a mozaikové dlažby. Nábytek je ze smrkové biodesky svépomocí na míru. Posuďte sami, zda se vám výsledek líbí.

Inspiraci jsem hledal na svých služebních cestách. Na hotelových pokojích lze najít krásně řešené koupelny na miniaturních rozměrech. Po návštěvě německého hotelu Erbprinz, kde se mi koupelna a sprchový kout velice líbily, jsem popadl metr z auta a natvrdo to tam proměřil. Šířka sprchového koutu byla 80 cm. Délka 110 cm. "Stačí to pěti hvězdičkovému hotelu, bude to stačit i nám" pousmál jsem se a umístil v našem projektu pod okno dlážděný sprchový kout stejných rozměrů. Dělicí zídka byla v koupelně postavena z KVH hranolů 60x40 mm, vyplněná těžkou dřevovláknitou izolací a obložena Fermacellem. Prvně jsem pomýšlel na přichycení o zeď, nicméně pevnost takto zbudované 10 cm široké zídky mě překvapila - stačí uchycení do podlahy a do jedné stěny a zídka se ani nehne. Díky dřevovláknu uvnitř ani neduní jako sádrokartonová zídka z hliníkových profilů.

Baterie v sprchovém koutě je podomítková, termostatická. Kout je doplněn o sprchovou hlavici s velkým průměrem. Baterie jsme ladili do "retro" stylu a upřímně - ceny dovezených baterií tuzemských obchodníků nás donutily sáhnout přímo na eshop v Anglii. Lze vše obsloužit přes e-bay. Odkazy najdete v tabulce na konci článku. Podlaha je vyhřívaná elektrickým topným kabelem DEVIFLEX 18T 22m (390W). Kabel je přímo pod dlažbou, náběh je tedy do 15 minut. Složení podlahy je následující:

  1. Polystyren EZS Grey 160 mm
  2. Cemflow 45 mm
  3. Hydroizolace 2x
  4. DEVIFLEX ve vrstvě flexibilního lepidla
  5. Dlažba Heritage (CASTORAMA)

 

Postřehy

  • Záchod (Geberit Duofix) má výstup na odvětrání. Toto odvětrání je napojeno na rekuperaci a po stisknutí tlačítka zvýšeného odtahu tak dochází k odtahu přímo z mísy!
  • Zklamání je ale z odtokové lišty Geberit, jelikož měla černý rámeček, ten se do roka sloupnul na čistou nerez. Barva doslova opadala. Radši si vemte čistě nerezovou variantu pokud půjdete do tohoto typu odtokové lišty.

 

Tabulka výdajů

 

 

Výbava Cena
Umyvadlo 2563.-
Odtokový žlab + lišta Geberit 8005.-
Baterie sprcha + hlavice Ebay

6200.-

Baterie umyvadlo Amazon 1500.-

Splachování Geberit+tlačítko+WC

7837.-
Dlažba podlaha (Heritage) 5m2 3000.-
Obklady - sprchový kout (Metro) 9m2 8417.-
Skřínka - svépomocí, materiál 1000.-
Zrcadlo - svépomocí, materiál 300.-
Věšáky - svépomocí, materiál (sprej+lak) 300.-
Světla (3x bodovka + centrální) 1000.-
Celkem svépomocí ~ 40 000 Kč s DPH

 

Hodnocení článku
Average: 4 (2 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.